Prijzen van bouwmaterialen blijven stijgen
Het is geen geheim dat de prijzen van bouwmaterialen sterk gestegen zijn het afgelopen jaar.
Nadat de coronacrisis de prijzen van bouwmaterialen reeds fors had doen stijgen en de aanvoer van materialen had verstoord, bezorgt nu de oorlog in Oekraïne de bouwsector extra kopzorgen. Allerlei grondstoffen en materialen uit Oekraïne of Rusland, zoals staal of aluminium, zijn de voorbije maanden schaarser en veel duurder geworden. ‘Plots blijkt alles uit Oekraïne te komen’, is een vaak gehoorde verzuchting in de bouwsector.
- Isolatiemateriaal steeg met 12,50% op 1 januari 2023, na een voorgaande stijging van 10% in november 2022
- Prijzen van gevelstenen zijn met 43% gestegen het afgelopen jaar
- Prijzen voor dakpannen stijgen tussen de 15 en 20% dit jaar
- Raamdecoratie werd 12% duurder
- Gipsvezelplaten en vloerelementen worden 20% duurder vanaf 1 februari 2023
Ondanks het feit dat de inflatie lichtjes aan het dalen is, is dat voorlopig voor de bouwmaterialen nog niet het geval. Aan renoveren hangt dus een steeds fikser prijskaartje en ook nieuwbouw wordt duurder.
Niet enkel materialen, maar ook werkuren worden duurder
Eind 2022 werden aankomende loonindexaties aangekondigd. Daar waar de loonstijging voor bouwvakarbeiders reeds deels in 2022 gebeurde, is er echter nog een stevige loonindexatie op komst voor bedienden en die zal uiteraard ook een invloed hebben op de prijzen van bouwmaterialen.
Verder zijn de levertermijnen nog altijd veel langer dan vroeger voor bv. aluminiumramen, bakstenen en dakpannen. Sommige leveranciers zeggen zelfs dat ze gewoonweg niet meer leveren, contract of niet.
Als shoppen op de vismarkt
Dagprijzen voor bouwmaterialen, zoals op de vismarkt, zijn schering en inslag. Dat stelt aannemers voor grote uitdagingen. Aannemers proberen de prijsstijgingen door te rekenen aan hun klanten, de bouwheren of promotoren die de projecten ontwikkelen. In nieuwe aannemingscontracten is een herzieningsclausule in een recordtijd de standaard geworden. Variabele prijzen zouden in de toekomst de norm kunnen worden. Weinig particuliere kopers stemmen echter in met een variabele koopprijs, omdat ze zekerheid willen over hun budget.
Vandaag de dag is het daarom eens zo belangrijk een goede afweging te maken bij de aankoop van een nieuwe woning. De afweging die dient gemaakt te worden is de volgende: ga ik voor een nieuwbouw met variabele prijs of ga ik voor een bestaande woning met grote kans op een verplichte energetische renovatie (lees ons artikel over de renovatieverplichting)?
Nieuwbouw is nog altijd energetisch zeer efficiënt en die efficiëntie ga je heel moeilijk – of zelfs niet – halen bij een bestaande woning, ook al ga je die energetisch renoveren.
Conclusie
Voor aannemers is het vandaag de dag niet evident om vaste prijzen te hanteren.
ColorCasa biedt echter nog steeds heel wat nieuwbouwprojecten aan met vaste prijzen.
Zo kom je niet voor ongewenste verrassingen te staan!
Bekijk onze nieuwbouwprojecten op https://www.colorcasa.be/nieuwbouw/