06 04 2022

Energiezuinig wonen: investeren in de toekomst en meerwaarde creëren op je huis !

Stijgende energieprijzen dwingen meer en meer tot de vraag hoe zo energiezuinig mogelijk te wonen. Investeren in energiezuinig wonen loont meer dan ooit; niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

ColorCasa ging voor jou op zoek naar energiebesparende oplossingen, ook diegene waarbij je niet al te diep in je buidel dient te tasten. Energiezuinig wonen hoeft namelijk, ondanks wat velen denken, niet altijd duur te zijn. Als het dan wel een hoog kostenplaatje met zich meebrengt, verdien je dit op langetermijn terug.

Instant energiebesparende oplossingen

Plan je niet meteen een hele renovatie, maar wil je toch zuiniger gaan leven?

  1. Check de energielabel van je apparaten: van plan om een nieuw elektrisch apparaat aan te kopen of is er ruimte om die oude wasmachine die het soms laat afweten te vervangen ?
    Ga dan zeker het energielabel na; dat gaat van ‘zeer energiezuinig’ (A+++) tot ‘zeer energieverspillend’ (G). Houd er rekening mee dat een goedkoper toestel je op termijn meer kost als het veel energie verbruikt.
  2. Investeer in ledverlichting: ledlampen verbruiken tot 90% minder stroom en gaan veel langer mee. Door 15 peertjes te vervangen bespaar je jaarlijks al zo’n 65 euro op je elektriciteitsfactuur.
  3. Ontdooi regelmatig je diepvriezer, want door de ijsvorming verbruik je meer energie.
  4. Zet elektrische apparaten na gebruik niet op stand-by maar volledig uit. Laat een timer ’s nachts je modem en tv-decoder automatisch uitschakelen. Komaf maken met alle sluipverbruik levert je algauw 65 euro per jaar op.
  5. Hang je wasgoed zoveel mogelijk aan een lijn te drogen. Je droogkast minder gebruiken scheelt algauw 45 euro, en zo gaat het toestel ook langer mee.
  6. Hang gordijnen voor je ramen: een mooi dik gestoffeerd gordijn houdt in de winter de warmte binnen.
  7. Plaats geen meubels voor je radiatoren: een meubelstuk voor je radiator hindert de warmtestroom in de kamer.
  8. Gebruik een spaardouchekop en verbruik aanzienlijk minder water. Je portefeuille zal ook blij zijn, je bespaart jaarlijks bijna 120 euro.
  9. Sluit in de zomer de luiken, gordijnen of zonnewering: zo blijft het binnen lekker koel en heb je geen airco nodig.

Langetermijn energiebesparende investeringen

Naast enkele instant trucs om energiezuiniger te wonen, kun je je huis ook duurzamer maken met een goede isolatie, een warmtepomp en/of zonnepanelen.

De energieprestatie van je huis wordt aangeduid met een E-peil: hoe lager het E-peil, hoe minder je maandelijks voor je energiefactuur betaalt. De eisen worden steeds strenger: Europa bepaalt dat tegen 2021 alle nieuwe woningen bijna energieneutraal moeten zijn, dat wil zeggen dat ze een energiepeil van E30 of lager moeten hebben en aan nog een hele reeks andere eisen moeten voldoen. Ook bij renovaties gelden er EPB-eisen voor thermische isolatie, energieprestatie, binnenklimaat en technische installaties.

 

1. Isolatie

Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte langer vast, waardoor je de verwarming minder opzet en je stookkosten dalen. In de zomer blijft het binnen aangenaam koel.
Ook in een bestaand huis kan je energiefactuur drastisch omlaag als je isoleert. Met spouwisolatie kunnen de muren zelfs geïsoleerd worden zonder ingrijpende renovatie.

2. Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de aarde, de lucht of water. Je haalt dus energie uit de natuur. Een warmtepomp heeft weinig energie nodig om de warmte via de centrale verwarming in je woning te verspreiden of water op te warmen voor je douche of bad. Weinig energie betekent een lagere energiekost. Een warmtepomp heeft het meeste effect als je huis goed geïsoleerd is en vloerverwarming heeft.

EXTRA: Sinds 26 september 2015 mogen in de Europese Unie geen verwarmingstoestellen meer verkocht worden met een laag rendement omdat ze te veel energie verbruiken. Nieuwe verwarmingstoestellen krijgen een energielabel zodat u bij de aankoop meteen ziet hoe zuinig uw toestel is.

3. Zonnepanelen

Ook met zonnepanelen haal je op een veilige en milieuvriendelijke manier energie uit de natuur. De terugverdientijd van je investering bedraagt gemiddeld tien jaar: daarna is je zonne-energie gratis!

4. Thuisbatterij

Een thuisbatterij laat u toe om de te veel productie van stroom door uw zonnepanelen op te slaan. U beheert de opslag van uw eigen zonne-energie en bent minder afhankelijk van de energieleverancier.

Mede door de subsidie van de Vlaamse Overheid is een thuisbatterij voor de meeste gezinnen met zonnepanelen een rendabele investering. De premie bedraagt mogelijks 300 euro per kWh werkelijke capaciteit.

 

​De premies voor energiebesparende maatregelen worden dan wel afgebouwd, ook zonder premies lonen energiebesparende investeringen op termijn: je zult het merken aan je maandelijkse energiefactuur.

Hier vind je meer informatie over premies en belastingverminderingen voor energiebesparende maatregelen:

Wil jij ook jouw EPC-peil laten bepalen ?

Bij ColorCasa geeft onze energiedeskundige u graag advies.

Neem contact met ons op voor een gratis schatting van uw woonst via immo@colorcasa.be of 02 270 37 02 en kom te weten hoe energiezuinig jouw woning is.