Belgische vastgoedmarkt keert terug naar pré-coronaniveau
De vastgoedmarkt kende de afgelopen twee jaren een periode van oververhitting. Corona gaf de vastgoedmarkt een adrenalineshot, maar intussen is hier een einde aan gekomen.
Normalisering vraag-aanbod verhouding
De verhouding tussen vraag en aanbod normaliseert opnieuw. Een afkoelende markt met dalende prijzen zien we echter zeker nog niet. Uit recente cijfers van de notarissen blijkt in de eerste helft van dit jaar nog een stijging van de huizenprijzen met 7 procent. Voor appartementen was de prijstoename beperkter: plus 3 procent.
Op jaarbasis leunen de prijsstijgingen daarmee aan bij de erg hoge inflatie. In reële termen betekent dit aldus dat de vastgoedprijzen stabiliseren.
Vooral het hernieuwde evenwicht tussen vraag en aanbod is goed voelbaar in de vastgoedsector.
Tijdens de coronaperiode bedroeg de gemiddelde verkooptermijn van panden 2 weken. Rekening houdende met het feit dat er altijd wel enkele moeilijkere panden zijn die dat gemiddelde naar omhoog duwen, wil dit zeggen dat er dus ook veel panden verkocht werden in 2 à 3 dagen, zelfs op 1 dag ! Dit was vrijwel ongezien.
Postcorona zien we weer een gemiddelde van 6 à 8 weken en daar waar er tot begin dit jaar nog 30 kandidaat-kopers waren op de eerste bezoekdag zijn er dat nu eerder 15.
Het wordt terug comfortabeler zo voor alle partijen: kandidaat-kopers kunnen opnieuw hun tijd nemen om tot een bod of aankoop over te gaan (zonder de hete adem van andere kandidaat-kopers in hun nek) en de vastgoedmakelaar krijgt opnieuw meer bewegingsruimte wat een rechtstreekse impact heeft op de duur en kwaliteit van de bezichtigingen.
Shift in koopcriteria
Ook de koopcriteria van kandidaat-kopers zijn aan het veranderen. Daar waar de focus van kandidaat-kopers tijdens de coronaperiode vooral lag op woon- en levenskwaliteit (bepaalde bewoonbare oppervlakte, aanwezigheid van een tuin of terras, …), ligt deze nu op de energiezuinigheid van de woning (EPC-score, verwarming met condensatieketel, …).
Hierdoor doen nieuwbouwwoningen en recent gerenoveerde panden met goede energiescores het goed.
Verouderde panden met slechte energiescores – de typische villa’s uit de jaren zeventig en tachtig – blijven opnieuw langer te koop staan. Opdat dergelijke panden verkocht zouden geraken, dienen de vraagprijzen sowieso te zakken naar een realistischer niveau.
Verrassend genoeg nog veel jonge kopers
In tegenstelling tot wat verwacht werd, is het aandeel van jonge kopers toegenomen. Verrassend, gezien de rentestijgingen.
Blijkbaar hebben veel jonge mensen schrik dat de rente nog meer zal stijgen, waardoor een eigen woning zeker onhaalbaar wordt. Dit in combinatie met de geïndexeerde huurprijzen en oplopende energieprijzen zorgt ervoor dat jonge kopers de voorkeur geven aan de zekerheid van een lening met een vaste rentevoet.
Blijft investeren dan nog interessant?
Er heerst veel onzekerheid momenteel: de oorlog in Oekraïne, de inflatie, de energieprijzen, de rente-evolutie, alsook dreigende recessie.
Investeerders willen zekerheid, ze willen het rendement van hun investering kunnen berekenen.
Toch blijft vastgoed een vaste waarde voor investeerders.
Er zijn namelijk weinig alternatieven voor vastgoed om in te investeren, gezien de rente op de spaarboekjes zeer laag blijft.
Ook de huurmarkt doet het nog steeds goed, er is een overaanbod.
2022 wordt het jaar van de kentering
De markt koelt af en dat is maar goed ook.
De afgelopen jaren zijn de vastgoedprijzen sterk gestegen. Als die klim nu wat vertraagt, is dat eigenlijk een zegen voor de vastgoedmarkt.
Bronnen: Vastgoedflitsen